Mikor van szükség cégmásolatra?

A cégdokumentumok közül a cégkivonat az, amit a legtöbben ismernek, mivel cégkivonatra van szükség pályázatokhoz, szerződéskötésekhez, és szinte minden más hivatalos céges ügyintézéshez is. Vannak azonban egyéb cégdokumentumok is, mint pl. a cégmásolat.

A cégkivonat és a cégmásolat nagyon hasonló dokumentumok, sokan össze is keverik őket. A cégkivonat minden olyan információt tartalmaz, ami egy vállalkozásról a cégjegyzékben a cégkivonat kiállításának pillanatában szerepel. A cégmásolatban is szerepelnek ezek az információk, a különbséget az adja, hogy a cégmásolatban nem csak az éppen aktuális információk szerepelnek, hanem minden olyan is, ami korábban szerepelt a cégjegyzékben, de már törölve lett. Akkor van tehát szükség cégmásolatra, ha a vállalkozás korábbi adatai kellenek valamilyen okból kifolyólag. Egy ilyen helyzet lehet, amikor egy cég teljes történetét meg szeretnénk ismerni. Ennek több oka is lehet. Pl. előfordulhat, hogy egy céggel hosszú távú kapcsolatot tervezünk, de előtte minden rendelkezésre álló információt be szeretnénk gyűjteni. Ilyenkor a cégmásolat a legjobb lehetőség erre.

Ahogy cégkivonat esetén, úgy cégmásolatból is létezik ingyenes és fizetős verzió is. Az ingyenes cégmásolattal ugyanolyan problémák merülnek fel, mint az ingyenes cégkivonatnál, mégpedig az, hogy nem aktuális dokumentumról van szó. Egy hónapokkal ezelőtti ingyenes cégmásolat a kiállítása óta eltelt időszakot nem tartalmazza. Így pedig nem lehet teljes képet kapni egy cégről.