Mire jó egy cégkivonat?

A cégkivonat egy olyan dokumentum, amely egy vállalkozásról minden olyan információt tartalmaz, amely a cégkivonat kiállításának pillanatában szerepel a cégjegyzékben. Mivel hivatalos és hiteles forrásból származnak ezek az információk, ezért nagyon sok mindenre felhasználható a dokumentum.

A cégkivonatot elsősorban hivatalos ügyintézésekhez kell mellékelni, ezzel lehet ugyanis alátámasztani a megadott adatokat. Emellett a cégkivonatban szerepelhetnek negatív információk is (amennyiben fennállnak), melyek kizáró okok lehetnek pl. pályázatnál vagy szerződéskötésnél. A cégkivonat tartalmazza azokat a személyeket is, akiknek joga van eljárni, szerződést kötni a vállalkozás nevében. Cégkivonattal lehet tehát azt is bizonyítani, hogy jogunk van aláírni pl. egy céges szerződést.

Nem csak hivatalos ügyekhez, hanem általánosságban is nagyon hasznos lehet a cégkivonat. Fontos tulajdonsága a dokumentumnak, hogy nem nincs megkötés, bárki kérhet cégkivonatot bármelyik cégről, nem kell kapcsolatban lenni az adott vállalkozással. Ennek köszönhetően ha egy céget meg akarunk ismerni vagy le akarunk ellenőrizni, akkor a cégkivonat sokat tud ebben segíteni. Céges partnert, konkurenciát is nagyon könnyen le lehet így ellenőrizni. Ilyen esetben is ajánlott hiteles cégkivonatot igényelni, és nem ingyenes cégkivonatra támaszkodni. A pár ezer forintos árért garantáltan hiteles és aktuális információkat fog tartalmazni a dokumentum.